Trine Dahl Pedersen - Roer ved et tilfælde
Maj 2021
- et alternativt talentprogram førte til, at Trine Dahl Pedersen i dag hører til i toppen af dansk kvinde roning.
#madeinholstebro
#holstebroroklub
Trine Dahl Pedersen er oprindelig fra Skive. Hun er 24 år gammel og bor, studerer, arbejder og ror i København. På trods af geografien banker klubhjertet fortsat for Holstebro Roklub, og det er da også Holstebro klubben, hun repræsenterer, når hun stiller op i nationale konkurrencer.
Trines niveau er dog så højt, at hun er tilknyttet det danske landshold i roning, og derfor træner hun på Danmarks Rocenter i Bagsværd. Trine kæmper om en plads til OL i Tokyo til sommer. Hun er pt. en del af landsholdets damefirer W4- med Ida Gørtz Jacobsen, Frida Sanggaard Nielsen og Christina Juhl Johansen. Båden er kvalificeret til OL i Tokyo til sommer, men der er endnu ikke sat endelig navn på de fire dameroere, som skal med til OL. Trines største internationale resultat kom i 2020 ved EM, hvor hun sammen med sin daværende makker Nina Hollensen roede ind på en fornem 4. plads i dame toer.
Fra almindelig ung til ung elitesportsudøver
I 2014 levede Trine Dahl Pedersen et ganske almindeligt ungdomsliv. Hun gik på gymnasiet i Skive og festede med sine venner. Hun var glad for idræt og havde været forbi mange forskellige idrætter såsom håndbold, gymnastik og atletik. Et fjernsynsindslag ændrede imidlertid ved dette.
- Jeg så et indslag om et nyt talentprogram ”Talent 2020”, sat i søen af Dansk forening for rosport. Det ultimative mål med talentprogrammet var at udvikle roere til OL i 2020, og de efterlyste unge til en test, fortæller Trine og fortsætter
- Jeg gik til testen, hvor jeg blev målt både på højde og vingefang og gennemførte en fysisk test. Et par uger senere fik jeg efter en optagelsessamtale med en konsulent fra Dansk forening for rosport besked om, at jeg var blandt de 10, som var blevet optaget på Kraftcenter Holstebro, erindrer Trine.
Herefter ændrede hverdagen sig markant for den dengang 17-årige skibonit. Roning kom nemlig ret hurtigt til at fylde meget i Trines liv. Det gode talentmiljø i Holstebro Roklub kom ind under huden på hende, og før hun fik set sig om, tilbragte hun dage og ind imellem også nætter i Holstebro Roklub.
- Mine gamle venner savnede mig til festerne, men for mig var det ikke et fravalg af Skive og det, jeg havde der, men til gengæld et tilvalg af Holstebro og alt det nye, som dækkede mine sociale behov, da fællesskabet i klubben var og er helt unikt, husker Trine.
10 skarpe til Trine
Livret: Elsker mad, men er især glad for risengrød
Når jeg går på cafe, bestiller jeg oftest: En stor cappuccino med mindst 1 stykke kage til
Yndlingsfarve: Grøn
Yndlingsbog: Ser du månen Daniel af Puk Damsgaard
Yndlingsblogger: Ingen
Yndlings TV-serie: Keeping up with the Kardashians og How I met your mother
Yndlingsmusik: Kanye Westh
Fritidsinteresse: Ingen ud over roning.
Kæreste: Single
Forbillede: Har ikke nogen bestemt, jeg tager lidt fra mange forskellige mennesker jeg ser op til, men synes, at Michelle Vesterby, som er ironwoman er megasej.
At tro på egne evner …..
…. kan være en stor udfordring for Trine og nok også det, hun kæmper mest med. Trine går efter perfektion, og derfor gik der også flere år, før hun selv troede på, at hun faktisk også havde talent for roning.
- Den mentale del er helt klart min største udfordring, men jeg har de senere år arbejdet meget med den del og brugt både mine trænere og sportspsykologer, så jeg føler mig bedre og bedre rustet i forhold til de udfordringer, jeg møder undervejs. Troen på mig selv er også vokset, kommer det fra en ærlig Trine, som indrømmer, at hun i en periode overvejede, hvorvidt hun skulle fortsætte som elitesportsudøver.
I dag er hun ikke i tvivl. Hun elsker roning og den fysiske og mentale udviklingsproces, der er forbundet med at være der, hvor hun er.
- Når jeg træner, har jeg nærmest skyklapper på. Jeg er helt i mit eget univers. Det er kun mig og det næste rotag, det gælder. Når man så ligger på vandet og træner samspil og teknik med sin makker, så er det bare fantastisk, når vi rammer det helt perfekte rotag. Det er fuld valuta for alle træningstimerne, siger Trine, som dog samtidig understreger, at hun er glad for, at hun også har andre ting i livet end roning.
Trines træningsuge er på ca. 25 timer om ugen i gennemsnit. Cykelturen fra hendes hjem på Frederiksberg og til Bagsværd er på ca. 13 km og indgår som alternativ træning i træningsdagbogen. Med så mange træningstimer, fylder roning selvsagt en del, da restitution, kost, søvn også skal tænkes ind, når man skal præstere på det niveau, som Trine er på. Derfor har hun med hjælp fra Team Danmark et anderledes studieforløb, hvor hun læser erhvervsøkonomi på CBS på nedsat tid. Ud over roning og studiet, har hun også fået plads til et studiejob 5 timer om ugen.
- Mit studiejob betyder, at jeg bare kan være Trine og ikke ”RoTrine”. Det nyder jeg, erkender Trine.
Veninder og konkurrenter
Trine blev for ganske nylig flyttet fra landsholds 2’eren til landsholds 4’eren. Det betyder, at hun lige nu er med på en båd, som har kvalificeret sig til OL.
Når der sker ændringer i forhold til båd konstellationerne betyder det også, at nogle bliver glade og nogle bliver kede af det.
- Det er præmissen. Vi er gode veninder, men vi er også konkurrenter, og vi har alle det samme mål om OL-medaljer. Det er man nødt til at kunne agere i, og det synes jeg heldigvis, at vi er gode til. Det gælder om at sætte det stærkeste hold, siger Trine, som selvfølgelig glæder sig over, at hun lige nu er en del af den båd, som har kvalificeret sig til OL. Hun er dog også realistisk og ved, at der endnu ikke er lavet en endelig udtagelse, så derfor er OL-billetten på ingen måde hendes endnu.
- Jeg holder fokus på det, jeg kan og arbejder benhårdt hver eneste dag for at beholde min plads på båden. Når den endelig udtagelse kommer, vil jeg med 100% sikkerhed kunne se mig selv i spejlet og sige, at jeg har gjort, hvad jeg kunne, kommer det fra Trine.
Den endelige udtagelse kommer først tæt på OL. Meget kan ske inden da. Når Trine engang imellem på en råkold og regnfuld forårsdag, kan have være svært ved at fastholde motivationen, så husker hun på, at det er hendes eget valg og visualiserer sin ultimative drøm. I drømmen ser hun sig selv øverst på skamlen til OL med Dannebrog blafrende i vinden.