Fra babysvømmer til OL-svømmer

9. juli 2021

Hun startede som babysvømmer. I morgen er der afgang mod OL i Tokyo.

Klar til Tokyo. Foto: BESTSELLER for DIF Klar til Tokyo. Foto: BESTSELLER for DIF

Navnet er Helena Rosendahl Bach. Hun er 21 år, og er født og opvokset i Holstebro hos en idrætsglad familie, hvor hendes to yngre søstre også er konkurrencesvømmere i Holstebro Svømmeclub. I morgen skal hun ud på sit livs eventyr, når hun sammen med de øvrige danske OL-svømmere sætter sig i flyet med kurs mod Tokyo. Hun er også lige blevet færdig som student, men lige nu er det hendes altoverskyggende passion svømningen, som fylder hele hendes hverdag.

- Jeg er rigtig glad for min studenterhue, og ville da også gerne have fejret det mere med mine klassekammerater. På den anden side var der et svømmestævne i Rom og et OL i sigte, siger Helena, for hvem valget ikke var svært, da hun gerne vil lave et godt resultat i Tokyo.

Men hvordan når man egentlig dertil, hvor man som 21-årig står med en OL-billet i hånden. Spørger man forskningen, så peger den på, at nogle af de centrale elementer er vilje, målrettethed og et godt talentudviklingsmiljø.

Helena Rosendahl Bach kan sætte tjek ved alle tre elementer.

Motivationen voksede i takt med de personlige rekorder

Helenas første møde med svømmehallen var som babysvømmer. Det var dog først som 6-årig, at hun for alvor begyndte at gå til svømning. Da hun ret hurtigt herefter kom på konkurrenceholdet og begyndte at vinde konkurrencer, var hun solgt til svømning.

- Det at konkurrere med sig selv og hele tiden at gå efter at blive lidt hurtigere. At nørde med teknikken og udfordre sig selv. Det synes jeg bare er fedt, så jeg har faktisk aldrig rigtig haft motivationskriser, da jeg hele tiden har arbejdet med at sætte nye mål hver gang, jeg har nået et mål, siger Helena, som dog heller ikke kommer sovende til de gode resultater, idet en træningsuge i gennemsnit står på ca. 20 træningstimer.

Helena har gennem hele svømmekarrieren været en del af miljøet i Holstebro Svømmeclub. Klubben har været der for hende hele tiden, og talentudviklingsmiljøet i klubben har også været en medvirkende faktor til Helenas succes.

- Jeg er meget taknemmelig for alt, hvad klubben har gjort for mig. Der har været meget fleksibilitet i forhold til mine muligheder for at træne, og der er et godt fællesskab, som også gør, at man har lyst til at tilbringe så mange timer i svømmehallen, kommer det med glæde i stemmen fra Helena.

Under coronaepidemien var der også velvilje både fra klubben og Holstebro Badeland. Helena var dog helt alene i svømmehallen, da alle andre var forment adgang pga. retningslinjerne. Som med alt andet, er det dog ikke noget, som hun ser som noget negativt for hendes udvikling som svømmer. Tværtimod har coronaperioden lært hende meget.

- Jeg var tvunget ud i at være træner for mig selv. Det styrkede min selvdisciplin, og jeg blev endnu mere bevidst om, at hvis jeg ville det her, så var det mit eget projekt, kommer det fra en ærlig Helena, som dog også var glad, da det igen  blev muligt at have en træner med på bassinkanten.

De bedste trænere er dem, hvor trænerjobbet er en livsstil

Undervejs i svømmekarrieren har Helena haft en del trænere. De har været meget forskellige, men gode på hver sin måde. For hende er det vigtigste for en træner, at man kan mærke, at de brænder for det, og ikke bare gør det for pengenes skyld.

- Træneren skal kunne se den enkelte svømmer som et individ og forholdet skal bero på gensidig respekt, understreger Helena, som også lægger vægt på, at det for hende også er vigtigt i et talentudviklingsmiljø, at der er plads til forskellighed, siger Helena og fortsætter

- Vi behøver ikke alle sammen at være ”bedste” venner, men det er vigtigt, at vi respekterer hinanden og giver plads til hinandens forskelligheder. Det synes jeg, vi har været gode til i Holstebro, og det samme gør sig gældende på landsholdet, konstaterer Helena.

Holstebro Elitesport har gjort en forskel

For 8 år siden startede Helenas tilknytning til Holstebro Elitesport. Faktisk var hun dengang i tvivl om, hvorvidt hun skulle følge hendes klassekammerater eller søge om optagelse i Sportsklassen. Hun valgte sportsklassen, og det valg har hun aldrig fortrudt.

- Min tilknytning til Holstebro Elitesport og det, at jeg gik i en Sportsklasse, har helt sikkert haft betydning for, at jeg fik endnu mere lyst til at gå efter mine mål, træne mere og arbejde med min egen udvikling, siger Helena.

Da Helena efter Sportsklassen, skulle i gang med en ungdomsuddannelse, valgte hun at bruge muligheden for at tage uddannelsen over 4 år. Det var muligt, fordi hun havde en sportslig godkendelse fra Team Danmark.

- Det har betydet meget for mig, at jeg fik mere tid i hverdagen til min svømning. Uddannelsescenter Holstebro har virkelig hjulpet mig meget, kommer det fra en taknemlig Helena.

Helena har i sæsonen 2020-21 været en del af Holstebro Elitesports ”Made In Holstebro”-program. Det betyder, at hun er en af de allerdygtigste talenter. Derfor har hun haft forskellige supportfunktioner til rådighed og har blandt andet modtaget ekstra fysioterapi og haft sportspsykolog til rådighed.

Fremtiden står på OL, champions league svømning og Aalborg

For Helena er der mange spændende oplevelser i horisonten. Første store oplevelse venter som nævnt lige om hjørnet.

- Jeg glæder mig sindssygt meget til at komme til Tokyo. Det bliver nok ikke til medaljer denne gang, men jeg vil gøre alt, hvad der står i min magt for at leve op til mine egne og andres forventninger. Derudover glæder jeg mig da også til at opleve hele stemningen, og håber da også på at møde nogle af de helt store verdensstjerner, siger Helena og tilføjer, at hun tager sin studenterhue med i håbet om evt. at få Roger Fedderers autograf i den.

Når Ol er slut, er der nye spændende kapitler i vente. Sammen med kæresten Rasmus, som også er konkurrencesvømmer, flytter hun til Aalborg. Her skal Rasmus starte på studie, mens Helena har planer om at gå all-in på svømning.

Svømmeperspektiverne har også for nylig fået helt nye perspektiver, idet hun er kommet med i svømningens Champions League ”International Swimming League”. Her kommer hun til at svømme på et hold med mange af de store svømmestjerner og konkurrere mod andre hold med verdensstjerner. Med udtagelsen følger også en mindre indtægt.

Det går stærkt lige nu, men den 21-årige ”Made In Holstebro”-svømmer er klar og topmotiveret til de mange udfordringer, der ligger forude.

- Kufferterne er pakket. Lige nu har jeg fuld fokus på Tokyo. Jeg vil nyde hvert sekund, og jeg glæder mig helt vildt til at komme i bassinet, kommer det forventningsfuld fra den 21-årige kommende OL-deltager.

10 skarpe til Helena

Min livret: Min mors ”nudelret”

På cafe bestiller jeg: En træstamme

Yndlingsfarve: Lyserød

Yndlingsbog: Hungergames

Bloggere, jeg følger: Forskellige, men er ret vild med Michelle Vesterby

Yndlings TV-serie: Den store bagedyst

Yndlingsmusik: Popmusik, specielt Cristoffer og Shawn Mendes

Fritidsinteresser ud over svømning: Shopping

Kæreste: Rasmus

Sportsligt forbillede: Udenfor svømning: Caroline Wozniacki. Hun er bare dygtig til så mange ting. Indenfor svømning: Pernille Blume, Michael Phelps og Katinka Housszu

Tilbage